Traditional healing in Donguibogam!

The English version of this article is published on KOREA.net.


Άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο, όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε έναν ολιστικό τρόπο ζωής και να επωφεληθούμε από διάφορες μεθόδους επούλωσης (힐링) κάθε πτυχής της υγείας μας. Σ’ αυτά τα πλαίσια, οι λύσεις που μας προτείνει η παραδοσιακή κορεατική ιατρική δε θα μπορούσαν παρά να αντικατοπτρίζουν το πώς αυτή υπερασπίζεται τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ σώματος και ψυχής και την ανάγκη αυτών για από κοινού ισορροπία και αρμονία.

Άλλοτε λιγότερο άλλοτε περισσότερο, όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε έναν ολιστικό τρόπο ζωής και να επωφεληθούμε από διάφορες μεθόδους επούλωσης (힐링) κάθε πτυχής της υγείας μας. Σ’ αυτά τα πλαίσια, οι λύσεις που μας προτείνει η παραδοσιακή κορεατική ιατρική δε θα μπορούσαν παρά να αντικατοπτρίζουν το πώς αυτή υπερασπίζεται τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ σώματος και ψυχής και την ανάγκη αυτών για από κοινού ισορροπία και αρμονία.

Το Χωριό Donguibogam (산청 동의보감촌) στο δημοτικό διαμέρισμα Sancheong (Επαρχία Gyeongsangnam) είναι το πρώτο Θεματικό Πάρκο Παραδοσιακής Ιατρικής της Κορέας. Οφείλει δε το όνομά του στο θρυλικό βιβλίο ιατρικής «Dongui Bogam» (=Πολύτιμο Βιβλίο Ιατρικής μιας Χώρας της Ανατολής), ένα συλλεκτικό έργο που αποτελείται από ιατρικά κείμενα από την Κίνα και την Κορέα και το οποίο δημοσίευσε το 1613 ο περίφημος βασιλικός γιατρός Heo Jun (허준 — οι λάτρεις των κορεατικών σειρών θα τον αναγνωρίσουν ως τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα του «Live Up to Your Name» και του «Secret Healer»). Το Dongui Bogam θεωρείται η αρτιότερη συλλογή παραδοσιακής ιατρικής της Ανατολής και ως τέτοιο κειμήλιο ιστορικής σημασίας το 2009 συμπεριλήφθηκε στο Μητρώο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO.

Dongui Bogam book
Dongui Bogam

Χάρη στον ποταμό Namgang, το κατά βάση ορεινό Sancheong-gun έχει αναπτύξει και την αγροτική του πλευρά. Το κλίμα κι ο καθαρός αέρας του ευνοούν τη βλάστηση εκατοντάδων ποικιλιών από πολύτιμα φαρμακευτικά φυτά στο Όρος Jirisan. Προκειμένου λοιπόν να αναπτύξουν και να εξασκήσουν τις ιατρικές τους δεξιότητες ήταν αναμενόμενο να επιλέξουν το Sancheong όχι μόνο ο Heo Jun αλλά κι άλλοι ξακουστοί γιατροί της περιόδου του Joseon, όπως ο ίδιος του ο δάσκαλος, ο Yu Ui-tae.

Διαμορφωμένες με γνώμονα τα πέντε στοιχεία του σύμπαντος σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική της χώρας (φωτιά, μέταλλο, ξύλο, νερό, γη), οι εγκαταστάσεις του Χωριού Donguibogam προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδική χαλάρωση και ηρεμία. Οι κυριότερες δε από αυτές είναι οι εξής:

  • Το Sancheong Μουσείο Παραδοσιακής Κορεατικής Ιατρικής (한의학박물관)

Ιδρυθέν το 2007, το Sancheong Μουσείο Παραδοσιακής Κορεατικής Ιατρικής διευθύνεται από τη Σχολή Παραδοσιακής Ιατρικής του Busan και σκοπό έχει να μυήσει τους επισκέπτες του στον κόσμο της Κορεατικής βοτανοθεραπείας.

Αποτελείται από συνολικά οκτώ εκθεσιακούς χώρους, ενώ ειδικότερα ο Εκθεσιακός Χώρος Παραδοσιακής Ιατρικής του πρώτου ορόφου υποδιαιρείται σε τρεις ενότητες (Ουσία «精», Ενέργεια «氣», Πνεύμα «神») κι έξι αίθουσες. Στην πρώτη, ο επισκέπτης μαθαίνει για τη γέννηση και την εξέλιξη της παραδοσιακής ιατρικής, ενώ η Αίθουσα 2 στεγάζει ένα έκθεμα-μίμηση του πώς ήταν μια παλιά κλινική παραδοσιακής ιατρικής και παρουσιάζει και διάφορες τεχνικές αυτής. Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε μια ποικιλία προγραμμάτων συναφή με το θέμα, ενώ στην Αίθουσα 4 μπορεί να παρακολουθήσει προβολές για τη διάδοση και το μέλλον της παραδοσιακής ιατρικής.

Στον ίδιο όροφο υπάρχει και συγκεκριμένος χώρος για ειδικές εκθέσεις (όπως για το βιβλίο Dongui Bogam), καθώς επίσης και μια αίθουσα όπου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς σε τρισδιάστατο βίντεο την ιστορία του Heo Jun.

Sancheong Traditional Korean Medicine Museum
~1~ Photo by ©Korea.net / Korean Culture and Information Service – Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic License

Ο δεύτερος όροφος του μουσείου υπόσχεται μια πολύπλευρη θεραπευτική εμπειρία μέσ’ από μια σειρά δραστηριοτήτων. Το «Βοτανικό Δάσος» του περιλαμβάνει την Αίθουσα 5, όπου και παρουσιάζονται πολλοί τύποι φαρμακευτικών καθώς και η αποτελεσματικότητά τους, αλλά και την Αίθουσα 6, όπου εκτίθενται τοπικά βότανα της περιοχής. Στο «Δρόμο της Κορεατικής Παραδοσιακής Ιατρικής» (Hanbang Dulle-gil) ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εκτιμήσει την κατάσταση της συνολικής του υγείας και ν’ ανακαλύψει τρόπους για να τη βελτιώσει. Τέλος, το αίθριο αυτού του ορόφου προσφέρει και μια εκπληκτική θέα προς τον Expo Θεματικό Χώρο.

  • Donguibonga House (동의본가한옥스테이)

Στη θεραπευτική συστάδα hanok «Donguibonga House» οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες όπως η εκμάθηση των μυστικών της μακροζωίας και η προετοιμασία φαρμακευτικών πακέτων. Μέσ’ από αυτήν δηλαδή τη διαδικασία μαθαίνουν ποια βότανα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής καθώς και πώς ακριβώς να φτιάχνουν μόνοι τους ως σουβενίρ βοτανικά, αρωματικά πουγκιά σύμφωνα με τις δικές τους, ιδιαίτερες ανάγκες. Ύστερα, ακολουθεί διαλογισμός, όπου μπορούν να αφεθούν στην επίδραση των αρωμάτων, όπως αυτό του τζίντζερ ή αποξηραμένων μπουμπουκιών από γαρύφαλλα, και να νιώσουν την ενέργειά τους (gi) να κυλά στο σώμα ανεμπόδιστα.

Όλη αυτήν την ξεχωριστή, δημιουργική εμπειρία μπορεί, τέλος, να συμπληρώσει ιδανικά μια διανυκτέρευση σ’ ένα από τα παραδοσιακά σπίτια (hanok) του συμπλέγματος.

  • Βιωματικό Κέντρο Gi (한방기체험장)

Στεγασμένο στο Donguijeon Hall (του οποίου η αρχιτεκτονική ακολουθεί εκείνη του παλατιού Gyeongbukgung), στο Κέντρο αυτό μπορεί κανείς να θεραπεύσει ψυχή και σώμα χάρη στην εξάσκηση του gi του (氣 – 기- ενεργειακή δύναμη) και το διαλογισμό. Γι’ αυτό άλλωστε και πρόκειται για το πιο περιζήτητο σημείο του Χωριού. Στον πρώτο του όροφο στεγάζεται ένα βιωματικό κέντρο κυκλοφορίας ενέργειας, όπου και πραγματοποιούνται σχετικές ασκήσεις βελτίωσής της. Στο δεύτερο όροφο βρίσκεται ο χώρος θερμοθεραπείας και θεραπείας με τσάι παραδοσιακής ιατρικής. Χάρη σ’ ένα μοναδικό ρόφημα βοτάνων μπορεί κανείς να χαλαρώσει εκεί και ν’ αφήσει το άγχος στην άκρη. Κατά τη διάρκεια της θερμοθεραπείας, ξαπλωμένοι σε θερμαινόμενα κρεβάτια από πέτρες κίτρινου πηλού, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα προς το Όρος Jirisan.

Sancheong Gun Mountain
~2~ Photo by ©Korea.net / Korean Culture and Information Service – Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic License

Σημείο αναφοράς λοιπόν για το Χωριό Donguibogam είναι αδιαμφισβήτητα η ενέργεια. Λέγεται πως η ενέργεια του Όρους Baekdudaegan συγκεντρώνεται στα Όρη Pilbong και Wangsan. Έτσι, η τοποθεσία του Χωριού θεωρείται μοναδικός ενεργειακός κόμβος, κάτι στο οποίο συντελούν οι τρεις θεόρατες πέτρες του Βιωματικού Κέντρου (삼석): Gwigamseok, Seokgyeong και Bokseokjeong.

Όσοι επισκέπτες επιθυμούν καλή τύχη και υγεία συνωστίζονται γύρω από το ενεργειακό πεδίο αυτών των πετρών. Το Gwigamseok (=Πέτρα Όπου Αναγράφονται Όλες Οι Καλές Πράξεις Κάτω Από Τον Ουρανό), ένας ογκόλιθος σχεδόν 130 τόνων, θυμίζει το καβούκι χελώνας και είναι χαραγμένος με ιδεογράμματα και διάφορα ομόκεντρα σχέδια. Αν κάποιος θέλει να πάρει θετική ενέργεια ή να δει τα όνειρά του να πραγματοποιούνται, μπορεί να το «ζητήσει» από το βράχο με το να ακουμπήσει εκεί τα χέρια ή και όλο του το σώμα. Το Seokgyeong (=Πέτρα Καθρέφτης) ζυγίζει 60 τόνους και αντικρίζει την ανατολή. Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι απορροφά την ενέργεια της αυγής και τη μεταδίδει ύστερα σ’ όσους ακουμπήσουν πάνω της με το μέτωπό τους. Απ’ την άλλη, το Bokseokjeong (=Πέτρα της Καλής Τύχης), είναι ένας ογκόλιθος που λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη σ’ όποιον στερεώσει ένα κέρμα στην κορυφή του και κάνει τις ευχές πραγματικότητα.

  • Donguibogam Θεματικό Πάρκο και Hanbang Βιωματικό Θεματικό Πάρκο Βοτανοθεραπείας (한방약초체험테마공원)

Σύμφωνα με το μύθο ίδρυσης της Κορέας, ο Άρχοντας του Ουρανού αποφάσισε να πραγματοποιήσει την ευχή του μικρότερου γιού του να κατεβεί στη γη και τον άφησε να βρεθεί στην Κορέα. Εκεί, μια τίγρη και μια αρκούδα που δεν ήθελαν να είναι πια ζώα, ζήτησαν απ’ το νέο να τους κάνει ανθρώπους. Αυτός λοιπόν τους όρισε πως έπρεπε να μείνουν σε μια σπηλιά για εκατό μέρες με μόνη τροφή λεβιθόχορτο και σκόρδο. Η τίγρη σύντομα εγκατέλειψε την προσπάθεια, αλλά η αρκούδα επέμεινε και τελικά βγήκε απ’ τη σπηλιά ως γυναίκα (και μετέπειτα μητέρα του γενάρχη του Κορεατικού λαού, του Dangun).

Sancheong Herb Greenhouse Donguibogam
~3~ Photo by ©Korea.net / Korean Culture and Information Service – Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic License

Μόνο έκπληξη λοιπόν δε θα πρέπει να προκαλεί το ότι στο μεν Θεματικό Πάρκο του Donguibogam δεσπόζει το τεράστιο, χρωματιστό γλυπτό του κεφαλιού μιας τίγρης (βάσει της ίδιας μυθολογικής παράδοσης, η τίγρη θεωρείται μεταξύ άλλων ότι φέρνει καλή τύχη και προστατεύει από τις αρρώστιες), ενώ στο Βιωματικό Πάρκο υπάρχει ένα εξίσου μεγάλο γλυπτό που απεικονίζει το κεφάλι μιας αρκούδας. Στο Θεματικό Πάρκο εκτίθενται επιπλέον εξοπλισμοί και κειμήλια παραδοσιακής ιατρικής, ενώ στο Βιωματικό Πάρκο συναντά κανείς και το χρυσαφί ομοίωμα μιας γιγάντιας δερματοχελώνας, ως σύμβολο μακροζωίας. Εκεί, περιηγούμενοι σε μια καθαρή ατμόσφαιρα ανάμεσα σ’ εκατοντάδες φαρμακευτικά φυτά, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να ξεχωρίζουν αλλά και να συνδυάζουν μόνοι τους τα πολύτιμα αυτά βότανα σύμφωνα με τις ιδιότητές τους.

  • Sancheong Χώρος Βοτάνων (산청약초관)

Πρόκειται στην ουσία για ένα θερμοκήπιο θεματικά διαρθρωμένο, το οποίο έχει διαμορφωθεί με βάση γεωγραφικά στοιχεία, όπως το Όρος Jirisan και η Κορυφή Cheonwangbong. Το Όρος Jirisan είναι σπίτι για πάνω από εκατό είδη άγριων φαρμακευτικών φυτών, πολλά απ’ τα οποία στεγάζονται και σ’ αυτό το θερμοκήπιο μαζί με άλλα, σπάνια ξένα βότανα. Όλα τους είναι δε κατηγοριοποιημένα βάσει, για παράδειγμα, των ανθρώπινων οργάνων στα οποία πιστεύεται ότι επιδρούν. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν εκεί από ντόπια αγριοστάφυλα μέχρι σιβηρικές φραγκοσταφυλιές, ενώ έχουν και πάλι τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Flowers_KOCIS_Korea_Sancheong_Traditional_Medicine_EXPO_13
~4~ Photo by ©Korea.net / Korean Culture and Information Service – Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic License
  • Expo Θεματικός Χώρος (엑스포주제관)

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές και περιζήτητες ατραξιόν του Expo Θεματικού Χώρου είναι το ότι οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν και να φορέσουν παραδοσιακές στολές γιατρών και νοσοκόμων από την περίοδο του Joseon!

Το 2013 μάλιστα, με αφορμή τον εορτασμό των 400 χρόνων απ’ την έκδοση του βιβλίου Dongui Bogam, στο χώρο αυτό πραγματοποιήθηκε και η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση & Φεστιβάλ Παραδοσιακής Ιατρικής. Κατά τη διάρκειά της, εκτός απ’ την παρουσίαση φυτικών προϊόντων, το κοινό είχε την ευκαιρία να έρθει σ’ επαφή μ’ αυτήν τη μορφή ιατρικής και να πληροφορηθεί για τις τεχνικές και τα οφέλη της για την ανθρώπινη υγεία.

  • Μονοπάτι Heo Jun (허준순례길)

Ύστερα απ’ όλες αυτές τις μοναδικές δραστηριότητες, οι επισκέπτες μπορούν ν’ απολαύσουν έναν ήρεμο περίπατο στο δάσος και ν’ αφήσουν την ενέργεια του βουνού να τους πλημμυρίσει με μια αίσθηση βαθιάς ευεξίας. Το Heo Jun Trail περιλαμβάνει στους σταθμούς του και μια σκεπαστή γέφυρα, μια πηγή με μεταλλικό νερό, μια φάρμα ελαφιών sika (το ελάφι είναι άλλωστε άλλο ένα παραδοσιακό σύμβολο μακροζωίας) αλλά και τη σπηλιά όπου λέγεται πως ο Heo Jun έκανε αυτοψία στο πτώμα του δασκάλου του Yu Ui-tae σύμφωνα με την τελευταία βούληση εκείνου. Ιδανική εποχή για ν’ ακολουθήσει κανείς αυτήν τη διαδρομή είναι ειδικά το φθινόπωρο, περίοδο όπου η φύση γύρω είναι γεμάτη από ανθισμένα λευκά χρυσάνθεμα.

KOCIS_Korea_Sancheong_Traditional_Medicine_EXPO_03
~5~ Photo by ©Korea.net / Korean Culture and Information Service – Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic License

Στις εγκαταστάσεις του Χωριού Donguibogam λειτουργεί περιστασιακά και μια διήμερη Ακαδημία Θεραπείας, ενώ δε σταματούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες του. Το πρόσφατο βιωματικό πρόγραμμα αντιγήρανσης, για παράδειγμα, διανθισμένο με ασκήσεις γυμναστικής και διαλογισμού, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, ενώ από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκεί και το καθιερωμένο, ετήσιο Sancheong Φεστιβάλ Φαρμακευτικών Φυτών. Όποιος επισκέπτεται, τέλος, αυτό το ιδιαίτερο χωριό δεν πρέπει να παραλείπει να δοκιμάζει τα υπέροχα, υγιεινά φαγητά που φτιάχνονται εκεί με βάση τα φαρμακευτικά φυτά. Στο εστιατόριο «Wild Ginseng Village», για παράδειγμα, μπορεί κανείς ν’ απολαύσει bibimbap με βότανα και samgyetang παραδοσιακής ιατρικής με ginseng. Όπως πολύ εύστοχα προκύπτει απ’ την ονομασία του εστιατορίου «Donuiyaksungwan», το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό μας.

Πάντα ανοιχτό σ’ επισκέπτες κάθε ηλικίας κι εθνικότητας, το θεραπευτικό Χωριό Donguibogam συνδυάζει τη φιλικότητα προς το περιβάλλον με την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της παραδοσιακής Κορεατικής Ιατρικής, χρησιμοποιώντας μάλιστα οικολογικά υλικά ακόμα και για τις κατασκευές που το διακοσμούν. Χάρη στην πρωτοβουλία του μ’ αυτό το Χωριό, το δημοτικό διαμέρισμα Sancheong-gun αποτελεί το δίχως άλλο πρότυπο• διότι όχι μόνο προωθεί έτσι την τουριστική του πολιτική με βάση την ανάδειξη των ντόπιων φαρμακευτικών φυτών, των παραδόσεων και της φυσικής ομορφιάς του, αλλά παράλληλα προάγει και μια ξεχωριστή, απαραίτητη για το σύγχρονο τρόπο ζωής κουλτούρα «healing» (힐링).

Ανακαλύψτε το Χωριό Donguibogam!

Συντάκτρια: Κωνσταντίνα Κουτσουπιά [Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관)]

Ενδεικτικές πηγές:

Dangun – Korean Mythology

Donguibogam Village (산청 동의보감촌)

What is the Dongui Bogam?

Εξώφυλλο-λεπτομέρεια:Korean Tea’ by © Korea.net / Korean Culture and Information Service – Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic License

Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.


Οι πηγές φιλοσοφίας και κοσμοθεωρίας των Κορεατών είναι αστείρευτες. Αν απολαύσατε την περιήγησή σας στο χωριό Donguibogam, ήρθε η ώρα να μάθετε τα μυστικά πίσω από τη τέχνη των Κορεάτικων καπέλων ‘gat’ ή αυτής των πέντε παραδοσιακών βασικών χρωμάτων (Obangsaek)!

Άλλα σχετικά άρθρα:

Daedongyeojido, the Map of the Great East

Im Jiho, ‘The Wandering Chef’

A stroll in the book world of Korea – Part I

Μια βόλτα στον κορεάτικο κόσμο του βιβλίου – Μέρος II


5 thoughts on “Traditional healing in Donguibogam!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.