An English version of the following article was chosen for publication on the official web portal of the South Korean government.
“Καλώς ήλθατε στην οικογένειά μας, Honorary Reporters!“
Ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο, όταν ένα απλό, καθημερινό απόγευμα βρήκα αυτό το e-mail στα εισερχόμενά μου. Όντας πολιτιστικός αρθρογράφος για την Πρεσβεία της Κορέας στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και υποστηρικτής της μοναδικής κορεατικής κουλτούρας εδώ και μια δεκαετία, αυτή η νέα, διεθνούς διάστασης ευκαιρία να διοχετεύσω το ενδιαφέρον μου για τον κορεάτικο πολιτισμό και να συνεισφέρω στη διάδοσή του σ’ όλον τον κόσμο με γεμίζει με ευγνωμοσύνη ακόμα και σήμερα.
Τι είναι, λοιπόν, ακριβώς ένας Honorary Reporter (Επίτιμος Δημοσιογράφος-HR);
Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα ετήσιο πρόγραμμα που οργανώνει το KOCIS (Korean Culture and Information Service) και η επίσημη διαδικτυακή πλατφόρμα της Κορέας KOREA.net υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού της χώρας. Μία φορά το χρόνο αναρτάται στο διαδίκτυο το σχετικό κάλεσμα, απευθυνόμενο σε ενδιαφερόμενους υποψηφίους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι λατρεύουν τον κορεάτικο πολιτισμό κι επιθυμούν να τον κάνουν ακόμα πιο γνωστό σε κάθε άκρη της γης.
Το πρόγραμμα των HR ζητά αλλά κι ενθαρρύνει την πρωτότυπη δημιουργία, είτε με τη μορφή αρθρογραφίας, εικονογράφησης, φωτογραφίας ή δημιουργίας βίντεο. Μια δε από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για κάθε υποψηφιότητα είναι η ευρεία παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Youtube, κτλ). Τα άρθρα που συντάσσουν οι HR αναρτώνται στην πλατφόρμα Talk Talk KOREA του KOREA.net, ενώ εκεί υπάρχει και μια ειδική ενότητα, όπου δημοσιεύονται τα πιο ξεχωριστά άρθρα. Σε εξέχουσες περιπτώσεις HR, προβλέπονται επίσης και μικρές τιμητικές αμοιβές ή δώρα.
Οι HR έχουν προφανώς τη δική τους ομάδα στο Facebook, καθώς και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές, μέσω των οποίων ανταλλάσσουν ιδέες, αλληλοϋποστηρίζονται, σχηματίζουν συνεργασίες και μένουν πάντα ενήμεροι χάρη στους εργατικούς διαχειριστές του προγράμματος όσον αφορά νέα, εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, απορίες και αιτήματα βοήθειας, κτλ.

Ως Hononrary Reporter για το 2020, η δική μου συνεισφορά ήταν αρθρογραφία για τον πολύχρωμο, καλειδοσκοπικό πολιτισμό της Κορέας, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι αναγνώστες ανά τον κόσμο να εξοικειωθούν με και να γοητευτούν από αυτήν. Το να είμαι μία HR από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid19 είχε φυσικά και τις προκλήσεις του–λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων καραντίνας, καταρχήν, ήταν δύσκολη έως και συχνά ανέφικτη η πρόσβαση σε εξωτερικό υλικό, προκειμένου να υποστηρίξω τα άρθρα μου. Συνεντεύξεις που ήθελα να οργανώσω ή υπαίθριους προορισμούς και δραστηριότητες που επιθυμούσα να παρουσιάσω αναβλήθηκαν ή μπήκαν σε αναμονή. Ωστόσο, είχα την ευκαιρία να καλύψω και εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το εξαιρετικό SIWF (Διεθνές Φεστιβάλ Συγγραφέων της Σεούλ) του 2020, το και οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά, ανοίγοντας τις πύλες του σε αναγνώστες και συγγραφείς από κάθε άκρη του πλανήτη.
Το να είσαι HR για το KOCIS δεν αφορά φυσικά μόνο τη δημιουργία περιεχομένου με θέμα την Κορέα. Σημαίνει επίσης το να είσαι μέλος μιας παγκόσμιας οικογένειας, όπου μπορείς να γνωρίσεις και να αλληλεπιδράσεις με πολλά ενδιαφέροντα και δημιουργικά άτομα απ’ όλο τον κόσμο, με τα οποία σας συνδέει ο κοινός σας θαυμασμός για την ξεχωριστή αυτή χώρα. Έτσι, αν είστε ένθερμοι λάτρεις της κορεατικής κουλτούρας, έχετε ταλέντο κι αγάπη για τη συγγραφή και τη δημιουργία περιεχομένου γενικότερα, πρόκειται για μια εμπειρία που προτείνω ολόψυχα.
Η Κορέα κι ο πολιτισμός της έχουν υπάρξει πολύτιμοι βοηθοί και συνοδοιπόροι μου σε πολλά στάδια και επίπεδα, γι’ αυτό είναι πάντα τιμή μου το να μπορώ να ανταποδώσω κάτι απ’ όλα όσα έχω λάβει. Η πανδημία έχει κάνει κι εξακολουθεί να κάνει ό, τι μπορεί για να μας κρατήσει απομακρυσμένους· ωστόσο, υπάρχουν πάντοτε ευκαιρίες, όπως αυτή που προσφέρουν το KOCIS και KOREA.net μέσω του προγράμματος HR, ευκαιρίες χάρη στις οποίες μπορούμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε τη δημιουργικότητα, τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη. Μην ξεχνάτε ποτέ: όλα είναι καλύτερα όταν τα μοιράζεσαι.
Είμαι για πάντα ευγνώμων στο KOCIS που με δέχτηκε στη ζεστή κι άκρως ταλαντούχα οικογένεια των Επίτιμων Δημοσιογράφων του. Ας ευχηθούμε παρά τις όποιες δυσκολίες πως και αυτή η χρονιά θα είναι γεμάτη δημιουργία και διάθεση να μοιραζόμαστε με τον κόσμο την αγάπη μας για την Κορέα.
여러분 , 화이팅!
Συντάκτρια: Κωνσταντίνα Κουτσουπιά [Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관)]
Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.
(Εικόνα εξωφύλλου: σχεδιασμένη από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά)
Άλλα άρθρα για τον Κορεάτικο πολιτισμό:
Minari (Κριτική – Film review)
Ένα μουσικό ταξίδι στα Κορεάτικα 80s και τις αρχές των 90s
Im Jiho, ‘The Wandering Chef’ (Κριτική -Documentary Review)
One thought on “A Year as KOCIS Honorary Reporter”