A Music Journey across the Korean 80s and 90s

Όλοι ξέρουμε ότι το περιβόητο Hallyu (Korean Wave) άρχισε να σαρώνει την υφήλιο κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Τι συνέβαινε όμως στην Κορεάτικη μουσική σκηνή πριν απ’ όλ’ αυτά;

Μα φυσικά τα 80s και η αρχή των 90s!

Κάθε δεκαετία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, ωστόσο λίγοι διαφωνούν πως αυτές του ‘80 και του ‘90 υπήρξαν χρυσές περίοδοι για την τέχνη παγκοσμίως. Και η Κορέα όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, μα τότε η μουσική σκηνή της αναγεννήθηκε χάρη σε μια σειρά νέων και πρωτοπόρων καλλιτεχνών. Με την παγκόσμια ποπ κουλτούρα να επισκέπτεται ξανά τον τελευταίο καιρό αυτές τις χρονικές περιόδους, πλάι σε διεθνή πλέον φαινόμενα όπως η αμερικανική σειρά Stranger Things, τη δική τους αστραφτερή ιστορία έχουν ήδη γράψει και πολλές κορεάτικες σειρές και ταινίες που φόντο τους έχουν αυτές τις δυο δεκαετίες.

Ας δούμε λοιπόν μια λίστα από 8 καλλιτέχνες (σχεδόν όλοι τους τιμώμενοι από το Legend 100 – Artist πρόγραμμα του Mnet), που πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του ‘80 ή στις αρχές αυτής του ‘90, όπως μας επανασυστήθηκαν τα τραγούδια τους μέσ’ απ’ τη μουσική επένδυση τηλεοπτικών σειρών και ταινιών:

1. Exhibition

Το συγκρότημα Exhibition (전람회), με μέλη τον Kim Dong-ryul (σύνθεση, φωνητικά) και τον Seo Dong-wook (μπάσο) έκανε το ντεμπούτο του το 1994 με το άκρως επιτυχημένο και διαχρονικό άλμπουμ Etude of Memory (기억의 습작). Την ακριβώς προηγούμενη χρονιά, οι δυο καλλιτέχνες–τότε φοιτητές–είχαν βραβευτεί στο MBC College Music Festival για το τραγούδι τους ‘In Dreams’. Εμφανιζόμενο σε μια περίοδο όπου η μουσική σκηνή δε διαφοροποιούνταν ιδιαίτερα πέρα από τα χορευτικά κομμάτια και τις μπαλάντες,το γκρουπ κινήθηκε αυτοδύναμα κι ενώ επικεντρώθηκε μεν περισσότερο στο είδος της μπαλάντας, ο κλασικός κι εκλεπτυσμένος ήχος του το έκανε να γνωρίσει ευρεία αποδοχή. Οι Exhibition διαλύθηκαν το 1997, με τον Seo Dong-wook να συνεχίζει ακαδημαϊκή καριέρα και μόνο τον Kim Dong-ryul να προχωρά μουσικά. Μετά απ’ το group project του Carnival, η σόλο καριέρα του τον βρίσκει σήμερα τραγουδιστή, στιχουργό, συνθέτη και μουσικό παραγωγό. Αξιοσημείωτο είναι πως είναι κι ο άνθρωπος πίσω από τη σύνθεση του γνωστού τραγουδιού ‘For a Thousand Days’ του Lee Seung-hwan.

Το single ‘Etude of Memory’ ντύνει με τα νοσταλγικά του χρώματα και την ταινία Architecture 101.

2. Lee Seung-hwan

O Lee Seung-hwan (이승환) είναι τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, μουσικός παραγωγός και πρόεδρος του πρακτορείου Dream Factory. Πρωτοεμφανίστηκε το 1989 με το άλμπουμ B.C 603. Ξεκινώντας από την ποπ και τις μπαλάντες, σιγά σιγά άρχισε να ενσωματώνει και ροκ στοιχεία στη μουσική του. Η προσήλωσή του σε κάθε λεπτομέρεια κατά την οργάνωση των συναυλιών του του έχουν χαρίσει το προσωνύμιο του Βασιλιά των Live Εμφανίσεων (라이브의 제왕). Μεταξύ των διακρίσεών του μετρά το MAMA Βραβείο Καλύτερου Άνδρα Καλλιτέχνη (1999) και το Κύριο Βραβείο των Golden Disc Awards για τρία συνεχόμενα έτη(1991-1993) .

Το μελαγχολικό ‘An Empty Heart’ (텅빈 마음) από το άλμπουμ B.C 603 , όπως ακούγεται κατά τη διάρκεια του ‘Reply 1988’, μας κάνει να ερωτευόμαστε την επιτυχημένη σειρά κάθε φορά απ’ την αρχή.

3. Yoon Jong-shin

Τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης, μουσικός παραγωγός και CEO του Mystic Story, ο Yoon Jong-shin (윤종신) έκανε το ντεμπούτο του το 1990 με το ‘On an Empty Street’ (텅 빈 거리에서) ως guest τραγουδιστής των 015B. Με σημείο αναφοράς το είδος της μπαλάντας, το 1991 ήταν η χρονιά του πρώτου (σόλο) άλμπουμ του Like the first time we met.

Απολαύστε το ‘On an Empty Street’ όπως ακούγεται και στη σειρά Reply 1988.

4. Lee Sang-eun (Leetzsche)

Το 1988 η Lee Sang-eun κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο στο 9o MBC Riverfront Festival , πράγμα που της ανοίγει το δρόμο για το ντεμπούτο της την ίδια χρονιά με το επιτυχημένο single ‘Dam-da-di’. Αμέσως μετά κέρδισε και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στα Golden Disc Awards. Στην πορεία της καριέρας της έμεινε πιστή στην άρνησή της ν’ ακολουθεί τη συνηθισμένη, δημοφιλή οδό και κατάφερε να διαμορφώσει το δικό της, ελεύθερο μουσικό στυλ. Τραγουδίστρια, συνθέτρια και στιχουργός, από το 1997 χρησιμοποιεί το όνομα Lee Tzsche, ενώ τα κύρια είδη στα οποία δραστηριοποιείται είναι αυτά της μπαλάντας και της ροκ. Έχει κατορθώσει να φτιάξει ένα μοναδικό κοινό στην Κορεατική μουσική σκηνή, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν τυχαίνει ευρείας αποδοχής.

Εμβληματική θεωρείται πλέον και η χορευτική προσέγγιση του ‘Dam-da-di’ από την Lee Hye-ri στη σειρά Reply 1988.

5. Shin Sung-woo

Τραγουδιστής της ροκ, ο Shin Sung-woo (신성우) εμφανίζεται το 1992 με το κομμάτι ‘Towards Tomorrow’. Παρότι στην πορεία της καριέρας του δεν έχει απολαύσει τη δημοφιλία ή την κριτική αποδοχή που έχουν γνωρίσει άλλοι δημιουργοί, η τέχνη του είναι ισάξια των σύγχρονών του ροκ καλλιτεχνών. Η μουσική του περιλαμβάνει ήχους rock and roll της δεκαετίας του 80 αλλά και ροκ των 90s. Το άλμπουμ του Shin Sung Woo 3 (1994) και ειδικά το τραγούδι ‘Seo Shi’ θεωρούνται τα κορυφαία του.

Μια διασκευασμένη εκδοχή του ‘Towards Tommorow’ ανακαλύπτει κανείς και στην τηλεοπτική σειρά Heartstrings.

6. Song Gol Mae

Το ροκ συγκρότημα Song Gol Mae (송골매) έκανε το ντεμπούτο του το 1979 με το άλμπουμ Falcon Vol. 1 και με τότε μέλη τους Pure steel, Chideok, Lee Eung-soo και Lee Bong-hwan.

Tο επιτυχημένο τους single ‘A Chance Encounter’ ( 어쩌다 마주친 그대 – 1981) εμφανίζεται διασκευασμένο και στη σειρά Heartstrings.

7. Kim Gun-mo

Τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, ο Kim Gun-mo (김건모) πρωτοεμφανίζεται το 1992 με το single του ‘Sleepless Rainy Night’ (잠못드는 밤 비는 내리고). Εφάμιλλοι κι «αντίπαλοί» του τη δεκαετία του 90 θεωρούνταν οι Seo Taiji and the Boys. Με επιλογές στο είδος της μπαλάντας αλλά και της χορευτικής μουσικής και με φωνητικές ικανότητες που έχουν παρομοιαστεί με αυτές του Stevie Wonder, ο Kim Gun-mo είναι ένας απ’ τους πιο επιτυχημένους μουσικούς των 90s στην Κορέα. Το 2011 βραβεύτηκε από την πολιτεία για τη συνεισφορά του στον πολιτισμό. Το άλμπουμ του Wrongful Encounter (1995) κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών στην Κορέα, ενώ έχει βραβευτεί κι ως Άλμπουμ της Χρονιάς για 3 συνεχόμενα έτη (Golden Disc Awards, 1994-1996).

Μην παραλείψετε να το ακούσετε κι όπως εμφανίζεται στην τηλεοπτική σειρά Don’t Dare to Dream!

8. Seo Taiji and the Boys

Το ραπ/χιπ-χοπ γκρουπ Seo Taiji and the Boys (서태지와 아이들) έκανε το ντεμπούτο του το 1992 με το τραγούδι ‘I Know’ και με μέλη τους Seo Taiji (μουσική και «αρχηγός» του γκρουπ), Yang Hyun-suk και Lee Juno (underground χορευτές). Παρότι ως συγκρότημα δραστηριοποιήθηκαν μόνο για πέντε χρόνια, οι επιτυχίες τους δεν είχαν προηγούμενο. Πειραματίστηκαν με διάφορα μουσικά είδη, όπως house, χορευτική μουσική, ροκ, ραπ και χιπ-χοπ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι Seo Taiji and the Boys θεωρούνται ότι άλλαξαν το τοπίο της Κορεατικής μουσικής σκηνής όντας πρωτοπόροι στην εισαγωγή της ραπ, ενσωματώνοντας στα τραγούδια τους και κοινωνική κριτική, παρά την έντονη κριτική που δέχτηκαν κι εκείνοι γι’ αυτό με τη σειρά τους. Μεταξύ των διακρίσεών τους μετρούν και το Μεγάλο Βραβείο των Seoul Music Awards το 1992 και 1993, καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Καλλιτέχνη για τρία συνεχόμενα έτη (Golden Disc Awards, 1992-1994). Οι Seo Taiji and the Boys διαλύθηκαν το 1996, με τον Yang Hyun-suk να ιδρύει την πασίγνωστη δισκογραφική εταιρεία YG Entertainment και τον Seo Taiji να συνεχίζει τη σόλο καριέρα του από το 1998 και μετά. Το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος (Seo Taiji And Boys II (1993)) θεωρείται το κορυφαίο τους.

Το κομμάτι ‘To You’ (너에게) που ανήκει σ’ αυτό τραγουδήθηκε και σε διασκευή απ’ τον Sung Si-kyung για τη σειρά Reply 1994. Η πρώτη εκτέλεσή του πάντως απ’ το ίδιο το συγκρότημα κάνει αδιαμφισβήτητα κάθε στίχο και νότα ν’ ανοίγει το σεντούκι της νοσταλγίας της δεκαετίας του 90.

Συντάκτρια: Κωνσταντίνα Κουτσουπιά [Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관)]

Ενδεικτικές πηγές:

ΜΝΕΤKBS WorldKorean Music Awards

Seo Taiji and Boys chosen as K-pop icons

From ‘Dam-da-di’ to ‘Lulu

Εικόνα εξωφύλλου από © Konstantina Koutsoupia (created on Canva)

Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.


Στο ανυπέρβλητο ‘οπλοστάσιο’ όμως του Hallyu ανήκουν τόσο οι Κορεάτικες σειρές (K-Dramas) όσο φυσικά και ο κορεάτικος κινηματογράφος. Πάρτε λοιπόν μια γεύση από τις ταινίες Minari και Dongju: The Portrait of a Poet!

Άλλα άρθρα:

A stroll in the book world of Korea – Part I

Μια βόλτα στον κορεάτικο κόσμο του βιβλίου – Μέρος II

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Συγγραφέων της Σεούλ


6 thoughts on “A Music Journey across the Korean 80s and 90s

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.