– An English version of this article is published on KOREA.net –
60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επίσημη καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κορέας και Ελλάδας.
Για να τιμήσει λοιπόν αυτήν τη σημαντική επέτειο, η Πρεσβεία της Κορέας στην Ελλάδα διοργανώνει το τελευταίο διάστημα πληθώρα διαδικτυακών εορταστικών δράσεων. Προτού όμως δούμε με λεπτομέρεια ποιες είναι αυτές, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο πώς ξεκίνησαν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών!

Ημερομηνία ορόσημο γι’ αυτό είναι το 1961. Πιο συγκεκριμένα, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση ισχυρών ιστορικών δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες έπαιξε η βοήθεια που παρείχε το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-1953). Στη συνέχεια ακολούθησαν και οι εγκαταστάσεις των αντίστοιχων πρεσβειών σε κάθε χώρα: το 1973 της Πρεσβείας της Κορέας στην Αθήνα και το 1991 της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σεούλ. Στη διάρκεια των ετών, πραγματοποιήθηκαν και αμοιβαίες επισκέψεις ιθυνόντων, όπως για παράδειγμα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στη Σεούλ (2013) ή αυτή του τότε Νοτιοκορεάτη Πρωθυπουργού κ. Lee Nak-yeon (2017) στα πλαίσια της Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 στην Pyeongchang. Πέραν της συνεργασίας των δύο χωρών εντός του ΟΗΕ, Ελλάδα και Κορέα συμμετέχουν και στη Διαπεριφερειακή Διαδικασία Διαλόγου Ευρώπης-Ασίας (ASEM).
Όσον αφορά τις οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, αυτές διέπονται από τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (Free Trade Agreement-FTA), ενώ οι βασικοί τομείς συνεργασίας είναι αυτοί της ναυτιλίας, της τεχνολογίας, του R&D, της ‘πράσινης ανάπτυξης’ αλλά και του τουρισμού. Τόσο η Κορέα όσο και η Ελλάδα έχουν ιστορική κι εξέχουσα παράδοση δραστηριοποίησης στο χώρο της ναυτιλίας· σύμφωνα δε με στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το ¼ των ετήσιων ναυπηγήσεων πλοίων ελληνικών συμφερόντων πραγματοποιείται σε ναυπηγεία της Δημοκρατίας της Κορέας.
Ξεχωριστές είναι όμως και οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μορφωτικών σχέσεων αλλά και της πολιτιστικής διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών. Στα πλαίσια της ισχύουσας Μορφωτικής Συμφωνίας (1967) υπάρχουν μορφωτικά προγράμματα, τα οποία ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια, ενώ μέσω της Πρεσβείας της Κορέας στην Ελλάδα ανακοινώνονται κι ευκαιρίες υποτροφιών για σπουδές στην Κορέα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στο Πανεπιστήμιο Hankuk λειτουργεί Τμήμα Ελληνικών και Βουλγαρικών Σπουδών, όπου και διδάσκεται μεταξύ άλλων η νεοελληνική γλώσσα, η ελληνική ιστορία και λογοτεχνία. Κορέα και Ελλάδα βρίσκονται πάντα σε ανοιχτό διάλογο με σκοπό τη συνεργασία κι ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των πανεπιστημίων τους αλλά και τη διαμόρφωση ερευνητικών προγραμμάτων.

Καθώς ειδικά τα τελευταία χρόνια μπαίνει και η Ελλάδα όλο και περισσότερο στο ρυθμό του εκτοξευμόμενου πια Hallyu (Korean Wave), πληθαίνουν και οι κοινότητες που στοχεύουν στην προώθηση των διαπολιτιστικών σχέσεων Κορέας-Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το K-Pop World Greece ή το K-Wave Greece. Θεμελιώδους σημασίας φυσικά για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι το έργο της Πρεσβείας της Κορέας στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, βρίσκεται σε διαρκή και στενή συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο Αθήνας με σκοπό να εμπλουτιστεί με περισσότερα κειμήλια το Τμήμα του που είναι αφιερωμένο στον Πόλεμο της Κορέας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως κατά τη διάρκεια της θητείας του πρέσβυ της Κορέας κ. Lim Soo-suk έχει συσταθεί η επίσημη ομάδα των Korea Supporters, η οποία παρέχει υποστήριξη στις δράσεις της πρεσβείας και αρθρογραφεί για την επίσημη σελίδα της στο Facebook.
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις που διοργανώνει αυτό το διάστημα η Πρεσβεία της Κορέας στην Ελλάδα, μπορείτε να τις πληροφορείστε τόσο απόν ιστοσελίδα της όσο και από τη σελίδα της στο Facebook. Αυτήν την περίοδο για παράδειγμα διενεργούνται με ιδιαίτερη επιτυχία τα περιοδικά, διαδικτυακά μαθήματα μαγειρικής Κορεατικής κουζίνας, ενώ ξεχωριστή είναι και η πρωτοβουλία ‘ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ’ με αφορμή τον εορτασμό των 60 ετών διμερών σχέσεων με την Ελλάδα. Έτσι, στη σελίδα της πρεσβείας στο Facebook αναρτώνται βίντεο και σύνδεσμοι με πλούσιο πολιτιστικό υλικό, ενώ στα πλαίσια αυτής της περιήγησης ανήκει και η ενότητα ‘Εκδρομή στα Μουσεία’–εκεί παρουσιάζονται εξαιρετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της τρέχουσας έκθεσης εικονικής πραγματικότητας After Every Winter Comes Spring (Μουσείο της Σεούλ).

Αδιαμφισβήτητα συστατικά των επιτυχημένων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο χώρες είναι πάντα η καλή πίστη κι εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και το γνήσιο ενδιαφέρον της μιας για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της άλλης, το δυνατό πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Διαπνεόμενες από κοινές αρχές και αξίες, Κορέα και Ελλάδα έχουν ήδη όλα αυτά τα στοιχεία στο μέγιστο βαθμό και δε θα τα χάσουν ποτέ.
Συντάκτρια: Κωνσταντίνα Κουτσουπιά [Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관)]
Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.
Ενδεικτικοί σύνδεσμοι:
Greece’s bilateral relations – Republic of Korea
The 60th anniversary of diplomatic ties between Korea and Greece in 2021 (events’ list)
Για νέα άρθρα γύρω από την πλούσια κουλτούρα της Κορέας, μείνετε συντονισμένοι εδώ ακολουθώντας το blog μου! (Follow button στα δεξιά της σελίδας)
Άλλα άρθρα:
Minari (Κριτική – Film review)
Ένα μουσικό ταξίδι στα Κορεάτικα 80s και τις αρχές των 90s
Ένας χρόνος ως Honorary Reporter για το KOCIS τον καιρό της πανδημίας