Ένας K-Drama Οδηγός για το MBTI

You can read the English version of this article here: The MBTI Trend in Korea – A K-Drama Guide [with Infographics]


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία δύο χρόνια η πραγματικότητα και η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ριζικά λόγω της πανδημίας του covid19 και των σχετικών lockdown. Ίσως αυτός να είναι ένας ακόμη λόγος που όλο και περισσότεροι οδηγηθήκαμε στο να εμβαθύνουμε στους εσωτερικούς μας κόσμους και να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας–ακόμα κι αν είναι, για παράδειγμα, μέσα από απλές, διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως ένα κουίζ προσωπικότητας!

Αυτή είναι η περίπτωση και του τεστ MBTI. Παρά τη διχογνωμία γύρω από την επιστημονική του εγκυρότητα, ο Myers-Briggs Δείκτης Τύπων (MBTI) είναι δημοφιλής σε όλον τον κόσμο εδώ και αρκετό καιρό, ενώ ειδικά εν μέσω των lockdown για τον κορονοϊό αυξήθηκε θεαματικά η απήχησή του και στην Κορέα. Ενώ λοιπόν η χώρα πρωτοπορεί για άλλη μια φορά σε ό,τι αφορά τον αυτοστοχασμό και την αυτοανακάλυψη, πληθαίνουν διαρκώς και οι διαδικτυακές πηγές όπου μπορεί κανείς να βρει αυτό το ερωτηματολόγιο και να ανακαλύψει το δικό του τύπο. Παράλληλα, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο πολλές, συναφείς κοινότητες στον ψηφιακό κόσμο, από ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέχρι fora συζήτησης για το MBTI.

Εμπνευσμένο και από τις θεωρίες του Carl Jung, το MBTI διακρίνει 16 τύπους προσωπικότητας, που συνήθως ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες (NFs, SFs, NTs και STs). Κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 4 χαρακτηριστικών μεταξύ των εξής ζευγαριών: Εσωστρέφεια (I) ή Εξωστρέφεια (E), Διαίσθηση (N) ή Αίσθηση (S), Συναίσθημα (F) ή Σκέψη (T) και Κρίση (J) ή Αντίληψη (P). Έχοντας μελετήσει αρκετά το MBTI στα πλαίσια της διαρκούς έρευνάς μου ως συγγραφέα και αφότου επεξεργάστηκα ένα ευρύ φάσμα κορεατικών σειρών διαφόρων ειδών, δημιούργησα τις παρακάτω κάρτες infographic για καθέναν από τους 16 τύπους προσωπικότητας MBTI, εμπνευσμένες από τους πιο αντιπροσωπευτικούς πρωταγωνιστές.

Ετοιμαστείτε λοιπόν να ανακαλύψτε ποιος χαρακτήρας K-Drama είναι το MBTI alter ego σας!

INFJ-Ο Σύμβουλος

Εάν ο INFJ είναι ο τύπος της προσωπικότητάς σας, εκτιμάτε την ενσυναίσθηση, τη δικαιοσύνη και τα ιδανικά πάνω από όλα.

K-Drama alter ego: Kim Ga-on (The Devil Judge), Kim Yu-mi (Yumi’s Cells)

Κάρτα INFJ Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «The Devil Judge» και το «Yumi’s Cells» | tvN

INFP-Ο Ονειροπόλος

Οι INFP έχουν έναν ισχυρό πυρήνα προσωπικών αξιών και μια καρδιά γεμάτη όνειρα και έμπνευση.

K-Drama alter ego: Oh Yeon-joo (W), Ha-roo (Extraordinary You)

Κάρτα INFP Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «W» και το «Extraordinary You» | MBC

ENFJ-Ο Πρωταγωνιστής

Εάν είστε ENFJ, οι άνθρωποι σας βλέπουν και σας ακολουθούν ως έναν ηγέτη γεμάτο συμπόνια και μεγάλα οράματα για το μέλλον.

K-Drama alter ego: Seo Dal-mi (Start-Up), Gu Chan-seong (Hotel del Luna)

Κάρτα ENFJ Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «Start-Up» και το «Hotel del Luna» | tvN

ENFP-Ο Πρωταθλητής

Ενθουσιώδεις και οραματιστές, οι ENFP μεταπηδούν από τη μια ιδέα στην άλλη αναζητώντας την πρωτοτυπία.

K-Drama alter egos: Jung Joon-hyung (Weightlifting Fairy Kim Bokjoo) , Hae-soo (Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo)

Κάρτα ENFP Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «Weightlifting Fairy Kim Bokjoo» (MBC) και το «Moon Lovers: Scarlet Heart Ryeo » (SBS)

INTJ-Ο Αρχιτέκτονας

Οι INTJ δεν αποκλίνουν ποτέ από τις ξεκάθαρες απόψεις τους και οι ιδέες που προσφέρουν είναι γεμάτες ευφυΐα και διαίσθηση.

K-Drama alter ego: Ji Hae-soo (It’s OK, That’s Love), Ryan Gold (Her Private Life)

Κάρτα INTJ Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «It’s OK, That’s Love» (SBS) και το «Her Private Life» (tvN)

INTP-Ο Εφευρέτης

Μπορείτε να βρείτε έναν INTP χαμένο στις σκέψεις του ή να ανακαλύπτει την επόμενη θεραπεία για το οτιδήποτε!

K-Drama alter ego: Nam Do-san (Start-Up), An Jeong-ha (Record of Youth)

Κάρτα INTP Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «Start-Up» και το «Record of Youth» | tvN

ENTJ-Ο Στρατηγός

Εάν είστε ENTJ, ένα καλά μελετημένο σχέδιο είναι για σας το άλφα και το ωμέγα — και συνήθως η έκβασή του είναι ακριβώς αυτή που σκοπεύατε.

K-Drama alter ego: Jo Yi-seo (Itaewon Class), Kang Yo-han (The Devil Judge)

Κάρτα ENTJ Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «Itaewon Class» (JTBC) και το «The Devil Judge» (tvN)

ENTP-Ο Ρήτορας

Είναι σχεδόν αδύνατο να νικήσει κανείς τους ENTP στη μάχη των επιχειρημάτων, ενώ έχουν για κάθε περίσταση έτοιμο ένα δηκτικό ευφυολόγημα.

K-Drama alter ego: Jang Jae-yeol (It’s OK, That’s Love), Kim So-yong (Mr. Queen)

Κάρτα ENTP Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από τα «It’s OK, That’s Love» (SBS) και «Mr. Queen» (tvN)

ISFJ-Ο Υπερασπιστής

Οι ISFJ είναι αφοσιωμένοι στα αγαπημένα τους πρόσωπα, στους στόχους τους για τη ζωή και στο να κάνουν τους άλλους να νιώθουν ασφάλεια.

K-Drama alter ego: Kang Mi-rae (My ID is Gangnam Beauty), Park Dong-hoon (My Mister)

Κάρτα ISFJ Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «My ID is Gangnam Beauty» (JTBC) και το «My Mister» (tvN)

ISFP-Ο Καλλιτέχνης

Αν είστε ISFP, οι προσωπικές σας αξίες είναι αδιαπραγμάτευτες — όπως και το εμφανισιακό σας στυλ!

K-Drama alter egos: Yoo Na-bi (Nevertheless), Lee Chae-rok (Navillera)

Κάρτα ISFP Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «Nevertheless» (JTBC) και το «Navillera» (tvN)

ESFJ-Ο Πάροχος

Οι ESFJ ξέρουν πώς να φροντίζουν πραγματικά τους άλλους και πιστεύουν ότι ο συνεχώς αυξανόμενος κοινωνικός τους κύκλος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό τους.

K-Drama alter egos: Yoo Jin-oh (Chicago Typewriter) , Pyo Na-ri (Jealousy Incarnate)

Κάρτα ESFJ Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «Chicago Typewriter» (tvN) και το «Jealousy Incarnate» (SBS)

ESFP-Ο Διασκεδαστής

Οι ESFP λατρεύουν τη ζωή και την ψυχαγωγία και φροντίζουν να μυούν σε αυτό όλους τους άλλους.

K-Drama alter ego: Kim Bok-joo (Weightlifting Fairy Kim Bokjoo) , Baek In-ho (Cheese in the Trap)

Κάρτα ESFP Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «Weightlifting Fairy Kim Bokjoo » (MBC) και το «Cheese in the Trap» (tvN)

ISTJ-Ο Πραγματιστής

Οι ISTJ είναι αδιάλλακτοι στη θέση τους και εκτιμούν τη λογική πάνω από όλα.

K-Drama alter ego: Kim Shin (Guardian: The Lonely and Great God), Yoon Hye-jin (Hometown Cha-cha-cha)

Κάρτα ISTJ Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «Guardian: The Lonely and Great God» και το «Hometown Cha-cha-cha» | tvN

ISTP-Ο Μαχητής

Οι ISTP απολαμβάνουν το χρόνο που περνάνε μόνοι τους, καθώς και τη δράση και την ανεξαρτησία.

K-Drama alter egos: Yoon Ji-woo (My Name), Kim Jung-hwan (Reply 1988)

Κάρτα ISTP Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «My Name» (Netflix) και το «Reply 1988» (tvN)

ESTJ-Ο Διοικητής

Οι ESTJ θέτουν το ρυθμό σχεδόν σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται, όντας ψύχραιμοι διοργανωτές και ηγέτες.

K-Drama alter ego: Jung Sun-ah (The Devil Judge), Lee Young-joon (What’s Wrong with Secretary Kim)

Κάρτα ESTJ Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το “The Devil Judge” και το “What’s Wrong with Secretary Kim” | tvN

ESTP-Ο Τυχοδιώκτης

Αμετάκλητα τολμηροί, οι ESTP ξέρουν πώς να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν κάθε συναρπαστική πλευρά της ζωής.

K-Drama alter egos: Heo Joon-jae (The Legend of the Blue Sea), Jung Tae-eul (The King: Eternal Monarch)

Κάρτα ESTP Infographic από την Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – με επίσημες φωτογραφίες προώθησης από το «The Legend of the Blue Sea» και το «The King: Eternal Monarch» | SBS

Είστε περίεργοι για το δικό σας τύπο MBTI; Τι καλύτερος τρόπος από να ανακαλύψετε τα πάντα για αυτόν μέσ’ από τα αγαπημένα σας K-Dramas!


Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.


Did you know Skemmos types as ENTP? Or that Drynoe is one of the INFJ characters of ‘The Age of Stones’ universe? Discover your alter ego in the world of Hydranos!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.