Meet Bucheon, Creative City of UNESCO

Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (UCCN) δημιουργήθηκε το 2004 με σκοπό την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των πόλεων που έχουν ενταχθεί σε αυτό. Καλύπτοντας μια πληθώρα πεδίων, το Creative Cities Network στοχεύει και στην υλοποίηση της Ατζέντας 2030 για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Οι 246 Δημιουργικές Πόλεις του UCCN αναγνωρίζουν το στρατηγικό ρόλο της δημιουργικότητας σε αυτό και μέσα από τη συνεργασία τους επιδιώκουν να βρεθούν οι πολιτιστικές βιομηχανίες στο επίκεντρο των αναπτυξιακών τους σχεδίων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Από το 2017 λοιπόν, εξέχον μέλος αυτής της πρωτοπόρας οικογένειας είναι και η πόλη Bucheon της Κορέας.

paint brushes display in Korean Manhwa Museum in Bucheo
Korean Manhwa Museum in Bucheon by travel oriented – Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Το Bucheon (부천시) βρίσκεται στην Επαρχία Gyeonggi και θεωρείται πόλη-δορυφόρος της Σεούλ. Πιο συγκεκριμένα, το ότι έχει αναδειχτεί σε μία από τις Λογοτεχνικές Πόλεις της UNESCO (City of Literature) το οφείλει στην πλούσια κληρονομιά λογοτεχνών όπως οι Byun Yeong-ro και Chong Chi-yong, προδρόμων του ρεύματος της νέας ποίησης του 20ου αιώνα. Ο λογοτεχνικός τομέας της πόλης διακρίνεται για ένα εύρωστο δημόσιο σύστημα βιβλιοθηκών, με 529 εγγεγραμμένους εκδότες και ετήσια έσοδα που ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια δολάρια. Περνώντας από ένα στάδιο ταχείας εκβιομηχάνισης τον 20ο αιώνα, το Bucheon εισήλθε σε μια εποχή ριζικής πολιτιστικής αλλαγής εφαρμόζοντας σύγχρονες αναπτυξιακές στρατηγικές μεταξύ άλλων στους τομείς των δημιουργικών βιομηχανιών και της κοινωνικής ένταξης.

Μέσα από μια σειρά πρωτότυπων προγραμμάτων, εκδηλώσεων αλλά και διάθεση σχετικών χώρων, οι κάτοικοι της πόλης ενθαρρύνονται στο να διαβάζουν και να βάζουν τη λογοτεχνία στη ζωή τους. Εκτός από την παροχή κινητών βιβλιοθηκών κι ένα οργανωμένο σύστημα δημοτικής διανομής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι, στο Citizens Learning Center λαμβάνουν χώρα λογοτεχνικές διαλέξεις. Και οι δύο πρωτοβουλίες διασφαλίζουν όσο το δυνατόν ευρύτερη πρόσβαση σε βιβλία και εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την ευαισθητοποίηση των νέων. Για τους ίδιους σκοπούς έχουν δημιουργηθεί και δύο βιβλιοθήκες για μετανάστες και αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Bucheon hanok with corn
Bucheon hanok by 동현 경

Σε συνέχεια σχετικού διατάγματος, μέσω ενός ταμείου ανάπτυξης τεχνών και πολιτισμού διατίθενται ετησίως 4,5 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των συγγραφέων. Στα καινοτόμα τοπικά μέτρα για την υποστήριξη της λογοτεχνίας περιλαμβάνεται και η εκστρατεία Σώστε τα Τοπικά Βιβλιοπωλεία (Save Local Bookstores), καθώς και ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό από τις δαπάνες των πολιτών για την αγορά βιβλίων δωρίζεται σε βιβλιοθήκες με τη μορφή νέων τίτλων. Η πόλη έχει επίσης ξεκινήσει επιχορηγήσεις με σκοπό τη σύνδεση της λογοτεχνίας με τα κόμικς και τη βιομηχανία κινουμένων σχεδίων.

Πιστή στο status της ως Λογοτεχνική Πόλη της UNESCO, το Bucheon διοργανώνει και το Bucheon Residency Programme. Το 2021 λοιπόν προσφέρει για δεύτερη φορά ένα επαγγελματικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανταλλαγής ανάμεσα σε δύο επιλεγμένους συγγραφείς, μεταφραστές ή γελοιογράφους, και αναμένεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2021 και για συνολική διάρκεια έως και 6 εβδομάδων. Προϋπόθεση για τον αλλοδαπό καλλιτέχνη είναι να είναι και αυτή/αυτός πολίτης Λογοτεχνικής Πόλης της UNESCO. Χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενισχύεται η κινητικότητα των λογοτεχνών, ενώ παράλληλα τους παρέχεται ένα δημιουργικό και εμπνευσμένο περιβάλλον γεμάτο ευκαιρίες να παρουσιάσουν το έργο τους στο κορεατικό αναγνωστικό κοινό.

Στους στόχους της πόλης για το φθινόπωρο του 2021 είναι και η παρουσίαση του πρώτου Bucheon Diaspora Literary Award (BUDILIA). Σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη για αυτό το βραβείο, πίσω από την καθιέρωσή του βρίσκεται η πεποίθηση πως οι συλλογικές ταυτότητες διαιρούν τον κόσμο και πως η πρόσφατη πανδημία κατέδειξε τη μακρά πορεία που έχουμε μπροστά μας σε αυτό το θέμα. Γι’ αυτό και οι δυνάμεις της διασποράς είναι το νήμα που ενώνει τα χάσματα μέσω της πολιτιστικής ανταλλαγής και που μέσω των ζωντανών εμπειριών, της διαδικασίας σχηματισμού ταυτότητας, επικοινωνεί τη φιλοξενία και τη συνεργασία αντί του μίσους και των διακρίσεων. Ευελπιστώντας να αποτελέσει τεκμήριο της μετασχηματιστικής δύναμης της λογοτεχνίας, το Bucheon Diaspora Literary Award αποσκοπεί να προάγει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

Tulips in Bucheon ECO Park with blue sky
Tulips in Bucheon ECO Park by travel oriented – Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Η μοναδική αυτή πόλη όμως δε σταματά εκεί. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα πως στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αλφαβητισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Λογοτεχνικές Πόλεις της UNESCO ξεκίνησαν μια σχετική εκστρατεία κοινωνικών μέσων με επικεφαλής το Bucheon. Μεταξύ πληθώρας στόχων στα πλαίσια συνεργασίας με άλλες πόλεις του UCCN, το Bucheon ως Δημιουργική Πόλη Λογοτεχνίας οραματίζεται:

  • ενίσχυση του συστήματος βιβλιοθηκών, προχωρώντας πέρα ​​από τις συμβατικές λειτουργίες της καταχώρησης βιβλίων, της ανάγνωσης και του δανεισμού και σχεδιάζοντας τις βιβλιοθήκες του μέλλοντος
  • διασφάλιση της προβολής των υποεκπροσωπούμενων λογοτεχνικών ειδών
  • προώθηση της ποικιλομορφίας στη λογοτεχνία μέσω της αγοράς ξένων λογοτεχνικών έργων και δρομολόγηση της μετάφρασης και έκδοσής τους

Σύμφωνα με τη στοχοθεσία της ίδιας της πόλης, μέσ’ από την προώθηση της λογοτεχνίας και της δημιουργικότητας στις ζωές των πολιτών θα επιτευχθεί η διαρκής ανάπτυξη του Bucheon. Όντας η κορυφαία πόλη λογοτεχνίας της Νότιας Κορέας, δηλώνει ταγμένη με αίσθημα ευθύνης να ενισχύσει και να διαδώσει την κορεατική λογοτεχνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ως μοναδικό, αναπόσπαστο γρανάζι της μηχανής που λέγεται Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, το Bucheon βρίσκεται ήδη σε αστρική τροχιά για να αλλάξει τον κόσμο μέσα από τη λογοτεχνία.


Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.


Για νέες αναρτήσεις γύρω από την πλούσια κουλτούρα της Κορέας, μείνετε συντονισμένοι εδώ ακολουθώντας το blog μου! (Follow button στα δεξιά της σελίδας)

Άλλα άρθρα μου για την Πρεσβεία της Κορέας στην Ελλάδα:

The Abandoned Princess Bari

Ο θρύλος της Arang (Korean Fairytale)

A Stroll in the Book World of Korea – Part I

Minari (Κριτική – Film review)


Χρήσιμοι σύνδεσμοι – Πηγές

Creative Cities Network – Bucheon

Bucheon , City of Literature

2021 Bucheon Residency Programme

Bucheon Diaspora Literary Award

Φωτογραφία εξωφύλλου

Bucheon by Byoung Wook – Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0)


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.