The Book World of Korea (II)

Συνεχίζοντας τη βόλτα στον κορεάτικο κόσμο του βιβλίου (Μέρος Ι), επόμενος σταθμός μας είναι τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της μαγευτικής αυτής χώρας!

M’ εξαίρεση τις μεγάλες βιβλιοπωλειακές αλυσίδες, η εξάπλωση της ψηφιακής εποχής και στον κόσμο του βιβλίου της Κορέας έχει βάσει στοιχείων μελετών αποβεί γενικά σε βάρος των τοπικών βιβλιοπωλείων. Συγκεκριμένα, αυτά έχουν δει τον αριθμό τους να μειώνεται πάνω από 70% κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών. Δεν είναι συνεπώς τυχαίο πως για να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τους βιβλιοπώλες, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών της η κυβέρνηση της Κορέας είναι απ’ το 2017 χορηγός και της Εθνικής Ημέρας Βιβλιοπωλείου. Απ’ την άλλη, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες προκειμένου οι άνθρωποι να γνωρίζονται και να συναντιούνται με σημείο αναφοράς κάτι τόσο απλό όσο ένα κοινό, αγαπημένο βιβλίο, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί συχνά και στην άνθιση μικρών online κοινοτήτων. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός του βιβλιακού τοπίου εξηγεί και γιατί το 70% των Κορεάτικων βιβλιοπωλείων σήμερα είναι ανεξάρτητα (‘independent/indie bookstores’- 인디 서점).

Πρόκειται κατά κανόνα για μικρά καταστήματα, που απασχολούν το πολύ 4 υπαλλήλους και προκειμένου να πλεύσουν στο σημερινό, δυσοίωνο επιχειρηματικό κλίμα σχεδιάζουν τις στρατηγικές τους με βάση τα ιδιαίτερα γούστα των ιδιοκτητών τους. Τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία προωθούν μια πιο διαδραστική και διαπροσωπική εμπειρία ακόμα και με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες τους ν’ ανακαλύψουν τίτλους που δεν είναι εύκολο να βρουν αλλού κι εμφανίζονται με διάφορες μορφές. Μπορεί για παράδειγμα να εξειδικεύονται ως «βιβλιοπωλεία είδους» ( ‘genre bookstores’) και γύρω από κάποια συγκεκριμένη θεματική, όπως η λογοτεχνία τρόμου, επιστημονικοί ή ταξιδιωτικοί τίτλοι, σπάνια βιβλία ανεξάρτητων εκδόσεων, περιοδικά και εικονογραφημένα βιβλία, να είναι οργανωμένα με βάση τυχόν τοπικές βιβλιοκοινότητες ή παράλληλα με τη μοναδική, εξειδικευμένη τους πλευρά μπορεί να προσφέρουν και τίτλους μεγάλων εκδοτικών εταιριών. Το βέβαιο είναι πως ως αποτέλεσμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ως μια δροσερή εναλλακτική επιλογή απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες και τα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Επιπλέον χαρακτηριστικό όμως των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων είναι ότι τα προϊόντα τους εκτείνονται και πέρα απ’ τη σφαίρα του βιβλίου. Το Κέντρο Βιβλίου Kyobo (교보문고), το μεγαλύτερο franchise βιβλιοκαταστημάτων στην Κορέα, ήταν το πρώτο που εκτός από βιβλία άρχισε να διαθέτει και γραφική ύλη ή προϊόντα lifestyle. Ο δε χώρος του ανάγνωσης προσέλκυσε και καταναλωτές που μπορεί να μην ενδιαφέρονταν εξ ορισμού για βιβλία. Αυτό το παράδειγμα ακολούθησαν κι όσα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία αυτοπροσδιορίζονται πλέον ως χώροι διαχείρισης τρόπου ζωής (‘lifestyle curation bookstores’) ή πολιτιστικές εγκαταστάσεις (‘culture complexes’). Δεν είναι έτσι πλέον ασυνήθιστο ο κόσμος των βιβλιοεπιχειρήσεων να κερδίζει ακόμα κι άτομα απ’ τη βιομηχανία της μουσικής, όπως η indie μουσικός Yozoh ή απ’ τον εν γένει χώρο των τεχνών, όπως ο ποιητής Yoo Hee-kynung. Το Wit n Cynical του δεύτερου ειδικεύεται σε βιβλία ποίησης κι εκτός από καφετέρια περιλαμβάνει και κατάστημα συλλεκτικών δίσκων βινυλίου. Ανάλογα παραδείγματα αποτελούν το βιβλιοπωλείο Dasi στο Itaewon, που το βράδυ μετατρέπεται και σε μπαρ, αλλά και το Booktique, το οποίο στεγάζει κι εκδηλώσεις ολονύχτιων αναγνώσεων.

Ας δούμε όμως ξεχωριστά μερικές αξιοσημείωτες τέτοιες βιβλιοάσεις!

  • Your Mind (유어 마인드)

Εμφανισθέν το 2009 σε μια ήσυχη γειτονιά του Hongdae και πλέον στο Yeonhui–dong, το Your Mind είναι ένα απ’ τα πρώτα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της Κορέας. Πέρα από τη διάθεση τίτλων, τόσο ανεξάρτητων, τοπικών εκδόσεων όσο και εισαγόμενων, προσφέρει και πολλά άλλα προϊόντα, όπως δίσκοι ή είδη σχεδίου.

  • Arc.N.Book (아크앤북)

Αυτοχαρακτηριζόμενο ως αστική πολιτιστική εγκατάσταση, το Arc N Book στη Σεούλ εκτός από βιβλιοπωλείο είναι και κατάστημα lifestyle. Ο ιδιαίτερα φροντισμένος αυτός χώρος χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, που περιλαμβάνουν σχετικά βιβλία και προϊόντα και στόχος του είναι ν’ αποτελέσει σημείο συνάντησης, όπου οι άνθρωποι χτίζουν μεταξύ τους δημιουργικούς δεσμούς μ’ επίκεντρο την αγάπη τους για τα βιβλία. Διαθέτει περίπου 30.000 τίτλους, καθότι σκοπός του είναι να στεγάζει ξεχωριστά και δυσεύρετα βιβλία. Το 7% αυτών είναι μάλιστα ξενόγλωσσα, ποσοστό που συνήθως δεν ξεπερνά το 2% σ’ άλλα βιβλιοπωλεία.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του Arc N Book , ακόμα και για άτομα που το επισκέπτονται χωρίς να διαβάζουν και ν’ αγοράζουν βιβλία εξαρχής, το να έρχονται σ’ επαφή με την αναγνωστική κουλτούρα που το κατάστημα επιχειρεί να προωθήσει και το να εξοικειώνονται με το διάβασμα βιβλίων καθαρά γι’ αναψυχή μπορεί να τους μετατρέψει σε μελλοντικούς καταναλωτές.

  • Schrödinger Cat Bookstore (고양이책방 슈뢰딩거)

Το βιβλιοπωλείο-όνειρο κάθε λάτρη των γατών έχει όνομα και βρίσκεται στο Hyehwa-dong της Σεούλ.

Εκεί δεν πωλούνται απλώς βιβλία με το συγκεκριμένο θέμα, μα το κατάστημα φιλοξενεί κι εκδηλώσεις εμπνευσμένες απ’ τη γάτα, όπως ημερίδες σχετικής ζωγραφικής ή επινόησης τραγουδιών. Αν μη τι άλλο, κατ’ αυτόν τον τρόπο εκπληρώνει το στόχο του να φέρνει κοντά αναγνώστες-πελάτες που μοιράζονται αυτό το κοινό ενδιαφέρον.

  • Choi Ina Books (최인아책방)

Μικρό, ήσυχο και με λιγότερο συνωστισμό από τα συνήθη βιβλιοπωλεία, το Choi Ina Books θυμίζει λίγο-πολύ βιβλιοθήκη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι υστερεί σε δημοφιλία ή επαγγελματισμό. Τα βιβλία που διαθέτει έχουν επιλεγεί προσεκτικά από επαγγελματίες του κλάδου της διαφήμισης και τα συνοδεύουν μάλιστα χειρόγραφες κάρτες, όπου αναγράφεται ένα σύντομο βιογραφικό του προτείνοντα κι ο λόγος αυτής της συγκεκριμένης επιλογής του.

Στο Choi Ina Books μόνο τα βιβλία που αγοράζονται μπορούν να μεταφερθούν στο χώρο της καφετέριας του καταστήματος, διαφορετικά προβλέπεται ξεχωριστός χώρος ανάγνωσης (επί πληρωμή), με άνετα καθίσματα και διακόσμηση που παραπέμπει σκόπιμα σε χώρο-γραφείο διανοούμενου βιβλιοφάγου.

  • Your Taste Film (관객의 취향)

Στη γειτονιά Bongcheon-dong της Σεούλ υπάρχει ένας μικρός παράδεισος για τους λάτρεις του κινηματογράφου–ένα βιβλιοπωλείο που διαθέτει βιβλία αποκλειστικά μ’ αυτό το θέμα. Οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία της ιδιοκτήτριας στη βιομηχανία του κινηματογράφου τη βοήθησε να τον επανασυστήσει στο κοινό με το δικό της, ξεχωριστό τρόπο. Το κατάστημα πουλά τίτλους πάνω στην ανάλυση του κινηματογράφου αλλά και μυθιστορήματα τα οποία έχουν μεταφερθεί στο σινεμά. Στα ίδια πλαίσια φιλοξενεί και πρεμιέρες ταινιών μικρού μήκους ή και Q&Α συναντήσεις με σκηνοθέτες.

  • History Books

Ευρισκόμενο κοντά στο παλάτι Gyeongbokgung , το History Books δε διαθέτει μόνο βιβλία ιστορικά αλλά και τίτλους μυθοπλασίας ή με θέμα τις καλές τέχνες. Διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις όπως νυχτερινοί περίπατοι στο Δρόμο Doseong-gil στο βουνό Inwangsan ή οδοιπορικό στη γειτονιά Seongbuk-dong. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια, το ότι το βιβλιοπωλείο τολμά κι επεκτείνεται πέρα από την απλή διάθεση τίτλων με το να προσφέρει και τέτοιες ξεχωριστές εμπειρίες είναι κι ο λόγος που τόσοι επισκέπτες το προτιμούν.

  • Liner Note (라이너 노트)

Διοικούμενο από μια εταιρεία μουσικής διεύθυνσης και μάρκετινγκ, το Liner Note είναι ένα βιβλιοπωλείο στο Yeonnam-dong που διαθέτει τίτλους γύρω από τη μουσική αλλά και μοναδικούς δίσκους, τόσο της κορεάτικης όσο και της ξένης μουσικής σκηνής. Αυτό είναι κι ένα χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει ακόμα πιο πολύ απ’ τα υπόλοιπα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

  • Seoul Time Sketch (서울의 시간을 그리다)

Χρειάστηκαν έξι μήνες ανακαίνισης ώστε το Seoul Time Sketch να γίνει ‘hanok’ (한옥) κι έτσι να στεγάσει βιβλία σ’ έναν χώρο παραδοσιακής κορεατικής αρχιτεκτονικής. Διαθέτει περίπου 400 βιβλία με θέμα κυρίως τις καλές τέχνες, γι’ αυτό άλλωστε προσελκύει και πολλούς σπουδαστές αυτής της κατεύθυνσης. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο, που συνδυάζει μοναδικά την αναγνωστική εμπειρία με τη μαγευτική γοητεία της κορεατικής αρχιτεκτονικής.

Παρότι τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ζουν κι αναπνέουν κυρίως στους δρόμους της δυτικής Σεούλ, ακόμα και το μακρινό νησί Jeju διαθέτει το δικό του indie βιβλιοκατάστημα (Timid Bookstore – 심한책방). Αν μη τι άλλο απ’ αυτό συμπεραίνει κανείς πως αν η δημιουργικότητα θέλει ν’ ανθίσει, αρκεί μια μικρή, παραμυθένια γωνιά στη γη, μεράκι κι ένα βιβλίο ~

“Το ν’ ανοίγω ένα καινούριο βιβλίο είναι σαν ν’ ανοίγω την πόρτα ενός δωματίου γεμάτου απ’ τα αγαπημένα μου πράγματα.” – (Romance is a Bonus Book [로맨스는 별책부록, 2019])


Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κουτσουπιά [Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관)]

Ενδεικτικές πηγές:

Indie bookstores cater to special interests to attract customers

Bookstores sell more than just books

Indie Bookstores in Seoul

Εικόνα εξωφύλλου: Shakespeare and Company bookshop


Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.

Αν αυτός ο βιβλιοπερίπατος σας άνοιξε την όρεξη για ένα καλό παραμύθι, βρείτε το στην παρέα της Νύφης-σαλιγκάρι ή της Εγκαταλειμμένης πριγκίπισσας Bari!


8 thoughts on “The Book World of Korea (II)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.