The Wandering Chef (Documentary Review)

Read the English version of this article here: Im Ji-ho, The Wandering Chef


‘Food is art and holistic medicinal science.’

…Διαβάζει κανείς σε μια επιγραφή στο εστιατόριο Sandang του παγκοσμίου φήμης σεφ Im Jiho στη Σεούλ. Πώς θα μπορούσε συνεπώς να μην κινείται σ’ αυτό ακριβώς το πνεύμα και το ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος Σεφ» (‘방랑식객 108접시’), όπου το φαγητό και η προετοιμασία του παίρνουν τη χροιά σωστής ιεροτελεστίας;

Με αφορμή λοιπόν την προβολή του «Περιπλανώμενος Σεφ» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 15 Ιανουαρίου στα πλαίσια το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc 2019-2020, ας πούμε δυο λόγια για τον ξεχωριστό πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας!

Ο Im Jiho (임지호) απέκτησε τις πρώτες γνώσεις φαρμακευτικών φυτών από τους γονείς του. Σήμερα, όταν δε διευθύνει το εστιατόριό του, συμμετέχει σε προσπάθειες που στόχο έχουν να αναδείξουν την Κορεατική κουζίνα μέσ’ από ένα ολιστικό πρίσμα. Προβάλλοντας πως το φαγητό δεν είναι απλώς ένα μέσο για ν’ αποκτά ο οργανισμός μας τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, αλλά μπορεί να έχει κι αυτό μια «πράσινη» και βιώσιμη διάσταση, μέσω της χρήσης ντόπιων φυτών και μεθόδων φτηνών κι εύκολων για όλους, το εστιατόριο Sandang αντικατοπτρίζει πλήρως την κοσμοθεωρία του σεφ Im για υγιεινή διατροφή και θεραπεία (healing) μέσω του φαγητού.

Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος Σεφ» γινόμαστε συνοδοιπόροι στο επί δεκαετίες ταξίδι του Im Jiho στα ορεινά της Κορέας προς αναζήτηση συστατικών μαγειρικής. Συστατικών ασυνήθιστων μεν (όπως αγριοβότανα, βελανίδια ή βρύα), μα που παράλληλα αποτυπώνουν την αφοσίωσή του στο να αφουγκράζεται και να συγχρονίζεται με τη γλώσσα της φύσης. Κατά τη διαδρομή του, ο Im Jiho μαγειρεύει για τους ηλικιωμένους κατοίκους που συναντά και δένεται μαζί τους με σχέσεις ζωής. Όταν μια αγαπημένη του φίλη πεθαίνει, ο σεφ αναλαμβάνει το τεράστιο εγχείρημα να ετοιμάσει ένα γεύμα 108 πιάτων προς τιμήν της.

Καθώς το οδοιπορικό προχωρά, ο σεφ Im μοιράζεται τη δική του θλιβερή οικογενειακή ιστορία εγκατάλειψης που τον σημάδεψε. Μέσω αυτού, η σκηνοθέτιδα Park Hyeryeong θίγει έτσι και το ζήτημα των οικογενειακών δεσμών. Χάρη στον ευαίσθητο φακό της, όπως αυτός ακολουθεί βήμα βήμα τις μοναδικές εμπειρίες του Im Jiho, συνειδητοποιούμε πως το φαγητό μπορεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας που μας διδάσκει πώς να διοχετεύουμε αλλά και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας. Σαν καθρέφτης των βαθύτερων, ανεκπλήρωτων επιθυμιών μας, κάτι τόσο απλό φαινομενικά όπως ένα πιάτο φαγητό μπορεί να έρθει και να ξεθάψει έντονες μνήμες από το παρελθόν ή να γίνει η μαγιά για νέους, μοναδικούς δεσμούς στοργής. Κι ο «Περιπλανώμενος Σεφ» το αποδεικνύει το δίχως άλλο, μ’ έναν τρόπο που μιλά κατευθείαν στην καρδιά και δίνει ανεκτίμητα μαθήματα ανθρωπιάς.

Το trailer του ντοκιμαντέρ «Περιπλανώμενος Σεφ»

Rating: 4 out of 5.

Συντάκτρια: Κωνσταντίνα Κουτσουπιά [Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관)]

Πρωτότυπος τίτλος ντοκιμαντέρ: ‘ 방랑식객 108접시’ (The Wandering Chef – 108 plates) – Διάρκεια: 85’ – Έτος: 2018

Ημερολόγιο προβολών στην Αθήνα:

-Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, 20.00 – Institut Français d’Athènes/Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

-Σάββατο 18 Ιανουαρίου, 16.00 – Danaos Cinema

-Κυριακή 19 Ιανουαρίου, 16.00 – Danaos Cinema

-Κυριακή 26 Ιανουαρίου, 16.00 – Ααβόρα

(Facebook σύνδεσμος εκδήλωσης)

Ενδεικτικές πηγές:

Chef Im Jiho’s ‘Sandang’

[씨네마 토크] 2019 시드니 영화제가 비추는 한국영화

The Wandering Chef – Margaret Mead Film Festival

Εικόνα εξωφύλλου: Σχεδιασμένη στο Canva από Konstantina Koutsoupia

Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.


Επόμενοι σταθμοί στην περιήγηση στον Κορεάτικο πολιτισμό: Traditional healing; Καλώς ήρθατε στο Χωριό Donguibogam! και Ένα μουσικό ταξίδι στα Κορεάτικα 80s και τις αρχές των 90s!

Άλλα σχετικά άρθρα:

Minari (Κριτική – Film review)

Dongju: The Portrait of a Poet (Film Review)

A stroll in the book world of Korea – Part I

Μια βόλτα στον κορεάτικο κόσμο του βιβλίου – Μέρος II

Φωτογραφία εξωφύλλου: Επίσημη αφίσα του ντοκυμαντέρ ‘The Wandering Chef’


4 thoughts on “The Wandering Chef (Documentary Review)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.