H Angeliki Angelidis “γεφυρώνει” Κορέα και Ελλάδα (συνέντευξη)

The English version of this interview was also chosen for republication on KOREA.net (the official platform of the South Korean government) –


Σε μια συνέντευξη-ταξίδι στον ονειρικό κόσμο των χρωμάτων, η Ελληνίδα εικαστικός Αγγελική Αγγελίδη μας μιλά για την αγάπη της για την τέχνη, τη λατρεία για τον κορεατικό πολιτισμό και πώς αυτά τα δύο ανταμώνουν στην επικείμενη έκθεσή της ‘…and then there was light’. Πάμε να τη γνωρίσουμε!

Κάθε καλλιτέχνης έχει να πει μια ξεχωριστή προσωπική ιστορία. Μίλησέ μας λίγο για εσένα–πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με την τέχνη;

Για χρόνια δραστηριοποιόμουν στο χώρο του Marketing, και κυρίως στον τομέα της ομορφιάς. Είχα μια απαιτητική δουλειά, στην οποία έπρεπε να σκέφτομαι και να λειτουργώ γύρω στις 10 ώρες την ημέρα. Στην πορεία ξεκίνησα να απασχολούμαι στην κλινική ομορφιάς, την οποία διατηρώ στην Αθήνα με το σύζυγο μου, που είναι δερματολόγος. Εκτός από επαγγελματίας και σύζυγος είμαι επιπλέον μητέρα δύο παιδιών.

Συνεπώς το άγχος και η ευθύνη μου ήταν πάντοτε τεράστια. Έτσι, όταν έβρισκα λίγο χρόνο τα καλοκαίρια, έπαιρνα τα πινέλα μου και ζωγράφιζα ό,τι φανταζόμουν—όπως όμορφους αγρούς με πολύχρωμα λουλούδια. Ακόμα κι όταν ήθελα να σκεφτώ κάτι, έπιανα τον εαυτό μου να σχεδιάζει με το στυλό λουλούδια πάνω σε χαρτί. Με τη ζωγραφική το είχα από παιδί! Οτιδήποτε έβλεπα μπορούσα να το αντιγράψω σ’ ένα κομμάτι χαρτί. Ήμουν πολύ ευαίσθητη και ταυτόχρονα ανήσυχο πνεύμα. Στο σχολείο έγραφα ποιήματα, τα οποία με έβαζαν οι καθηγητές να απαγγέλλω στις εθνικές εορτές. Περνώντας τα χρόνια, αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα να μεταφέρω μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου σε συνεργάτες μου και να αφοσιωθώ σε αυτό που ήθελα πολύ: τη ζωγραφική.

Έγινα δεκτή στο Κολλέγιο Βακαλό και ταυτόχρονα ξεκίνησα ιδιαίτερες σπουδές και στη Κύπρο–στην οποία επίσης διατηρούμε μαζί με το σύζυγό μου μια μικρή κλινική–δίπλα σε έναν μεγάλο εικαστικό, απόφοιτο καλών τεχνών Νέας Υόρκης. Το ταξίδι μου είχε ήδη αρχίσει!

beautiful-journeys-korean-painting-angeliki-angelidis
«Όμορφα ταξίδια» © Angeliki Angelidis

Πώς μυήθηκες για πρώτη φορά στον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη φιλοσοφία της Κορέας; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πτυχή αυτών που μιλά στην καρδιά σου περισσότερο;

Μια μέρα σε κάποιο μάθημα Iστορίας της Tέχνης, έπιασα τον εαυτό μου να εκστασιάζεται από τα έργα της Ανατολής. Άρχιζε να με ελκύει ο ασιατικός πολιτισμός και μελετώντας, ξεκίνησα από Ινδία, έφτασα Κίνα και κατέληξα στην Κορέα.

Μου άρεσε η χώρα αυτή, λες και σε κάποια προηγούμενη ζωή μου ανήκα εκεί. Έτσι ξεκίνησα να διδάσκομαι τη γλώσσα, για να μπορέσω να εντρυφήσω πιο βαθιά στον πολιτισμό της. Στα πλαίσια της ευρύτερης φιλοσοφίας του κομφουκιανισμού, που ακολουθείται και σε αυτήν τη χώρα της Ανατολής, με εντυπωσίασε ο σεβασμός στους πρεσβύτερους, στην ιεραρχία και στη δύναμη της ανθρώπινης φύσης. Οι Κορεάτες είναι ένας λαός που θεωρεί τιμή του να υποκλίνεται σαν ένδειξη χαιρετισμού. Επιπλέον, αγάπησα τη σοφία τους, τα όμορφα ρητά τους, το ότι προσέχουν την εμφάνιση και το ντύσιμό τους. Μου άρεσε επίσης το ότι είναι λαός της εξέλιξης και της τεχνολογίας. Όπως καταλαβαίνετε, θαυμάζω πολλά σε αυτούς. Τα θαυμάζω όλα!

Η έκθεση που θα μας παρουσιάσεις από τις 11 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων αποτελεί αφιέρωμα στην Κορέα. Πώς εμπνεύστηκες τα έργα σου γι’ αυτήν; Μοιράσου μαζί μας μια μοναδική στιγμή της δημιουργίας τους!

Άρχισα να ζωγραφίζω εμπνεόμενη από τον πολιτισμό, τα ρητά και τις προλήψεις αυτής της χώρας, τα οποία βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Μην ξεχνάτε αυτό που σας είπα νωρίτερα: σε μια προηγούμενη ζωή πρέπει να βρισκόμουν ήμουν εκεί. Μια ανεξήγητη έλξη με τραβούσε. Σαν να ήταν γραφτό!

Ξεκίνησα από τις ημέρες της εβδομάδας, τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και τα σοφά λόγια των Κορεατών. Αυθόρμητα, μου βγήκαν τα υπέροχα και έντονα χρώματα, εμπνευσμένα από τις δυναστείες, τις σημαίες και τα παλάτια τους. Όλα ήρθαν αβίαστα και φτάσαμε εδώ! Θεωρώ βέβαια ότι είμαι ακόμα στην αρχή. Έχω πολύ δρόμο μπροστά μου και θα συνεχίσω να μελετάω τη χώρα αυτή, όσα χρόνια και να περάσουν. Φυσικά, στόχος μου είναι μια μέρα να εκθέσω τα έργα μου και στην ίδια την Κορέα.

Μια ιδιαίτερη στιγμή της δημιουργίας των έργων της επερχόμενης έκθεσης ήταν όταν ζωγράφιζα την ημέρα Πέμπτη–ημέρα του δέντρου για την Κορέα. Είναι ένα έργο που αρέσει παρά πολύ και ίσως το μοναδικό που δεν έχει χρωματισμούς και χρυσό παλατιών, ενώ η αρχική έμπνευση γι’ αυτό ήταν διαφορετική. Την ημέρα που θα το ολοκλήρωνα, έχασα το αγαπημένο μου σκυλάκι• θυμάμαι την επομένη να ζωγραφίζω κλαίγοντας και να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω τα χρώματα που είχα αρχικά υπολογίσει. Αποφάσισα λοιπόν ότι το έργο αυτό έπρεπε να σταματήσει εκεί, διότι τα έργα μου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής μου. Μόλις πήρα αυτή την απόφαση, ανακάλυψα ότι ήταν πολύ καλύτερα–το γιν και το γιανκ αποτυπώνονταν πολύ πιο καθαρά, όπως επίσης και τα σχέδια τα οποία εμπνεύστηκα από τα παραδοσιακά κορεάτικα ρούχα (hanbok).

angeliki-angelidis-greek-painter
Η Angeliki Angelidis επί το έργον (© Angeliki Angelidis)

‘… and then there was light’–ποιος ο λόγος που επέλεξες το συγκεκριμένο τίτλο για την έκθεσή σου;

Ο τίτλος «… και εγένετο φως» έχει διπλή σημασία!

Καταρχάς, συμβολίζει την έναρξη, την αναγέννηση του εαυτού μου και το «καλλιτεχνικό βάπτισμά» μου. Επίσης, όλα όσα έχω ετοιμάσει, εκτός από τη σύνδεσή τους με τις ιστορίες της Κορέας σχετίζονται και με τη δημιουργία του κόσμου, με έντονο πάντα το Ασιατικό στοιχείο. Τα έργα και η σημασία τους αφορούν το πολύτιμο φως, που έχουμε την τύχη να έχουμε μεν αλλά πολλές φορές την ατυχία να μην μπορούμε να το παρατηρήσουμε στην καθημερινότητα μας. Έτσι λοιπόν έβαλα έντονα χρώματα στο φως για να το βλέπουμε πάντα!

and-then-there-was-light-korean-art-exhibition-angeliki-angelidis
Η αφίσα της έκθεσης ‘… and then there was light’

Κορεάτικη τέχνη, Ελληνίδα καλλιτέχνης–ποια κοινά στοιχεία έχεις εντοπίσει στους πολιτισμούς των δύο χωρών και ποια περιθώρια συνεργασίας κι επικοινωνίας τους μπορείς να διακρίνεις;

Φυσικά είμαι Ελληνίδα εικαστικός, που όμως έχω γοητευτεί ιδιαίτερα από τα σοφά αποφθεύγματα, τις συνήθειες αλλά και την εξέλιξη της Κορέας! Ένα ρητό αυτής της χώρας λέει το εξής: Το 1% της μοναδικότητας κάποιου μπορεί να είναι το 99% της τύχης κάποιου άλλου. Τα κοινά στοιχεία μεταξύ κορεάτικου και ελληνικού πολιτισμού από τη μυθολογία μέχρι σήμερα σαφώς και είναι αρκετά• κάποια ωστόσο τα συνέδεσα εγώ η ίδια στο έργο μου παρατηρώντας τα.

Όπως οι ημέρες της εβδομάδας. Στην Κορέα, οι λέξεις που εμπεριέχονται στο όνομα κάθε ημέρας είναι οι εξής: ήλιος, φεγγάρι, φωτιά, νερό, δέντρο, χρυσός, γη. Στα ιερά κείμενα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η δημιουργία ξεκίνησε από τον ήλιο και το φεγγάρι, το νερό, τα δέντρα, τη γη. Καθένα από αυτά τα στοιχεία έχει παρόμοιο συμβολισμό στους δύο πολιτισμούς. Όσον αφορά, για παράδειγμα, το νερό, ο κομφουκιανισμός διδάσκει ότι τα πάντα καθαρίζονται όταν περνάνε μέσ’ απ’ αυτό. Είναι σύμβολο καθαρότητας και ψυχικής υγείας. Αντίστοιχα, στην ελληνική παράδοση, ο αγιασμός καθαρίζει την ψυχή–λαμβάνεται ως σωματική και ψυχική ωφέλεια των πιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το χριστιανισμό είναι και του Ποντίου Πιλάτου, που «ένιψε τας χείρας του» ως ένδειξη απαλλαγής ευθυνών.

Παρά τις όποιες διαφορές τους, τα περιθώρια επικοινωνίας και συνεργασίας των δύο πολιτισμών είναι άπειρα κι αξίζει να διερευνηθούν περαιτέρω. Πρόκειται για χώρες που αγαπιούνται, αλληλοϋποστηρίζονται και σέβονται απόλυτα η μια τα ήθη και τα έθιμα της άλλης. Θα μπορούσαν να είναι η μια για την άλλη το 99%! Εξάλλου, το μπλε του ελληνικού ουρανού και το χρυσό του ελληνικού ήλιου είναι τα χρώματα με τα οποία απαθανάτισα στα έργα μου την Κορέα.

“1% from something” © Angeliki Angelidis

Ανυπομονούμε να απολαύσουμε από κοντά την έκθεση ‘… and then there was light’. Τι εύχεσαι να πάρει μαζί του ο επισκέπτης φεύγοντας;

Θα ήθελα οι επισκέπτες της έκθεσης να γνωρίσουν αυτήν τη χώρα μέσ’ από τις ιστορίες που παρουσιάζω στα έργα μου, να τη δουν μέσ’ από τα δικά μου μάτια. Θα ήταν υπέροχο αν έτσι πάρουν μια μικρή γεύση της ανατολίτικης σοφίας και του πολιτισμού της Κορέας και είμαι σίγουρη ότι θα εκστασιαστούν όπως εγώ!

Όποτε βρίσκομαι σε παρέες, οι ερωτήσεις που δέχομαι γι’ αυτήν τη χώρα και τον πολιτισμό της πέφτουν βροχή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, θαρρώ, που αυτή η έκθεση έχει ήδη κεντρίσει μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα μου—δέχομαι διαρκώς μηνύματα για προσκλήσεις στην έκθεση. Κι όποτε με προσεγγίζουν για κάποια συνέντευξη, η κυρίαρχη ερώτηση είναι μία: «Γιατί επέλεξες την Κορέα;».

Νομίζω ότι το ταξίδι μόλις αρχίζει για όλους. Στόχος μου θα παραμένει πάντα να βρίσκω αντιστοιχίες και σημεία επαφής ανάμεσα στην Κορέα και τον εξίσου υπέροχο πολιτισμό της δικής μου χώρας. Προσωπικά, εύχομαι να μάθω πολλά ακόμα για την Κορέα, της οποίας η όλη κουλτούρα με έχει μαγέψει. Μακάρι να αξιωθώ να μεταδώσω κάθε πτυχή της σε όλο τον κόσμο!

*

Τα εγκαίνια της έκθεσης ‘… and then there was light’ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων.
Διάρκεια έκθεσης: 11-21 Νοεμβρίου 2021


Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.


Για νέες αναρτήσεις γύρω από την πλούσια κουλτούρα της Κορέας, μείνετε συντονισμένοι εδώ ακολουθώντας το blog μου! (Follow button στα δεξιά της σελίδας)


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.