Minari (Κριτική – Film review)

English version of this article on KOREA.net: ‘Minari’, a tale of immigration


Για πολλούς μπορεί η τέχνη να είναι μόνο για την τέχνη, ωστόσο δύσκολα αρνείται κανείς την ξεχωριστή, ανθρωπιστική διάσταση που έχουν κινηματογραφικές απόπειρες γύρω από ευαίσθητα και πάντοτε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα. Στον απόηχο λοιπόν των πολυβραβευμένων «Παράσιτων» και της σαρωτικής τους επιτυχίας,  η νέα κινηματογραφική χρονιά έρχεται για να δώσει πανηγυρικά τη σκυτάλη στο “Minari”.

Παίρνοντας την ονομασία του από το ανθεκτικό Κορεάτικο βότανο που μπορεί να φυτρώσει οπουδήποτε, το “Minari (미나리) είναι ο καμβάς όπου ξετυλίγεται η ιστορία μιας οικογένειας Κορεατών Αμερικανών τη δεκαετία του ’80. Αφότου αυτοί αποτυγχάνουν να ριζώσουν στην Καλιφόρνια, αποφασίζουν και μετακομίζουν σε μια μικρή φάρμα στο Αρκάνσας σε αναζήτηση του πολυπόθητου Αμερικάνικου Ονείρου. Ανατρεπτική αποδεικνύεται στη συνέχεια και η άφιξη της πανέξυπνης, αθυρόστομης αλλά αδιαμφισβήτητα στοργικής γιαγιάς από την Κορέα, κάτι που δοκιμάζει ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες της οικογένειας. Με φόντο αυτό το εύθραυστο σκηνικό και τις δραματικές προκλήσεις που συνεπάγεται μια νέα ζωή, το “Minari” αποτυπώνει τη μαχητική αντοχή μιας οικογένειας αλλά ταυτόχρονα και του τι αυτή πραγματικά σημαίνει.

Στο σκηνοθετικό και σεναριογραφικό τιμόνι της ταινίας βρίσκει κανείς τον Lee Isaac Chung. Ανατρέχοντας κανείς στο καλλιτεχνικό ενεργητικό του βρίσκει πως η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το “Munyurangabo”, ανήκε στην Επίσημη Επιλογή για τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, του Βερολίνου, του Τορόντο και του Μπουσάν. Έχοντας μεγαλώσει ο ίδιος σε μια φάρμα στα Όρη Όζαρκ του Αρκάνσας, ο σκηνοθέτης αντλεί αυτοβιογραφικά στοιχεία από τα άπλετα αποθέματά του και γνέθει με το “Minari” μια σπαρακτική ιστορία μετανάστευσης. Χρησιμοποιώντας ένα ταυτόχρονα ευγενές αλλά και δυνατό storytelling, πλέκει την ιστορία τόσο μιας οικογένειας που προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της και να ενταχθεί σε μια ξένη χώρα, όσο και τον προσωπικό μύθο ενός ανθρώπου που προσπαθεί να βρει τη θέση του και να ενσωματωθεί μέσα στην ίδια του την οικογένεια.

Πίσω από το φακό του Chung βρίσκονται οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής A24 (αποκαλούμενη και ως «βασίλισσα» των indies) και η Plan B Entertainment (εταιρεία παραγωγής του Brad Pitt, ιδιαίτερα γνωστή για τη μεγάλη επιτυχία της με το βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας “Moonlight”). Το cast συναποτελούν οι Κορεάτες ηθοποιοί Steven Yeun (The Walking Dead, Burning) και Han Ye-ri, (Nokdu Flower, Hello, My Twenties!), οι οποίοι υποδύονται τους γονείς της οικογένειας, αλλά και η Youn Yuh-jung. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στα πλαίσια του Sundance Film Festival, ενός από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα ετήσια φεστιβάλ ανεξάρτητων ταινιών και ντοκυμαντέρ, όπου ανερχόμενοι κινηματογραφιστές παρουσιάζουν τα έργα τους με σκοπό να κάνουν τη διαφορά. Εκεί λοιπόν το “Minari” βραβεύτηκε τόσο με το U.S. Dramatic Grand Jury Prize όσο και με το U.S. Dramatic Audience Award.

Trailer της ταινίας “Minari”

Η ταινία αυτήν τη στιγμή τελεί σε αναμονή ημερομηνίας κυκλοφορίας από τις εταιρείες παραγωγής λόγω της πανδημίας του covid19. Ωστόσο, και δεδομένης της ευρύτατης, θετικής απήχησης που ήδη είχε στους κύκλους των κριτικών, όλα δείχνουν πως αναμένεται να είναι ένας από τους ισχυρούς διεκδικητές στο χορό των επόμενων Βραβείων Όσκαρ, ευελπιστώντας να γράψει τη δική της κινηματογραφική ιστορία πλάι σε διακεκριμένες ταινίες με θέμα τη μετανάστευση, όπως το αυτοβιογραφικό “Persepolis” της Marjane Satrapi ή το “America America” του Elia Kazan.

Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει η κριτική του The Boston Globe, το Minari:

“Θα σας ραγίσει την καρδιά, για να την ξανακολλήσει ύστερα κομμάτι-κομμάτι πιο γερά από πριν.”

Rating: 4 out of 5.

Συντάκτρια: Κωνσταντίνα Κουτσουπιά [Korea Supporter για την Korean Embassy in Greece (주그리스 대한민국대사관)]

Πηγές ενδεικτικά:

Film about S. Korean Immigrant Family in 1980s US

Hollywood Barriers Fall in Milestone Oscars for ‘Parasite’

‘Minari’ Trailer: Lee Isaac Chung’s Sundance Winner Is A24’s Big Oscar Hopeful

Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας.


Άλλα άρθρα μου για την Πρεσβεία της Κορέας στην Ελλάδα:

The Abandoned Princess Bari

Dongju: The Portrait of a Poet (English version)

Gat, ‘The Language of the Head’

Im Jiho, ‘The Wandering Chef’

Traditional Healing? Welcome to Donguibogam Village!

24th Busan International Film Festival

A Musical Journey Across the Korean 80s and Early 90s

Φωτογραφία εξωφύλλου: Επίσημη αφίσα της ταινίας ‘Minari’


5 thoughts on “Minari (Κριτική – Film review)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.